Koorts


1. Koorts bij een zuigeling jonger dan 3 maanden?

Koorts meer dan 38 °C rectaal gemeten, bij een baby jonger dan 3 maanden is altijd onrustwekkend en vereist steeds een consult bij de kinderarts, ook 's nachts of in het weekend. Zuigelingen van die leeftijd hebben nog een onrijp afweersysteem waardoor zij sneller dan oudere kinderen ernstig ziek kunnen worden door bepaalde infecties. Een uitgebreid klinisch onderzoek van uw baby en eventuele aanvullende onderzoeken moeten helpen om de oorzaak van de koorts te duiden en de behandeling zo snel en accuraat mogelijk in te stellen.

Naast koorts meer dan 38 °C, zijn er op die leeftijd nog een aantal andere alarmtekenen, die u als ouder steeds ernstig moet nemen: 

 • Sufheid en minder goed wakker worden van je baby.
 • Opvallend minder natte luiers per dag.
 • Opvallend minder drinken per dag.
 • Intrekkingen ter hoogte van de borstkas of kortademigheid van uw baby.

Als uw baby één van deze alarmtekenen vertoont, plan dan een consultatie op heel korte termijn bij uw arts. 


2. Koorts bij een kind ouder dan 6 maanden?

Bij een kind ouder dan 6 maanden met koorts kan men 48 uur afwachten alvorens op raadpleging te komen, op voorwaarde dat uw dochter of zoon zich in goede algemene toestand bevindt, goed drinkt, goed plast, geen tekenen van ademhalingsmoeilijkheden vertoont en niet suf is. U mag zo nodig altijd een koortswerend middel toedienen.

Als de koorts langer duurt dan 48 uur, kan u best een consult inplannen om de oorzaak van de koorts te achterhalen. 


3. Koorts na vaccinatie?

De eerste 48 uur na vaccinatie is het mogelijk dat uw kind milde koorts ontwikkelt. Als uw kind geen alarmtekenen vertoont en in goede algemene toestand verkeert, kan dit te wijten zijn aan de reactie van het immuunsysteem op het vaccin en kan geheel normaal zijn. U mag koortswerende middelen opstarten. Koorts die optreedt meer dan 48 uur na het toedienen van het vaccin of koorts die langer blijft duren dan 48 uur na het vaccineren, wijten we niet meer automatisch aan de vaccinatie. Het is raadzaam om dan uw kind te laten nakijken door een arts.


Wiegendood-preventiemaatregelen.

Ter preventie van wiegendood is het belangrijk uw baby veilig te slapen te leggen. Sinds de wiegendood-preventiemaatregelen beter opgevolgd worden door ouders en begeleiders van jonge kinderen, is het aantal gevallen van wiegendood sterk verminderd. 

Er zijn enkele belangrijke preventie-maatregelen:

 • Altijd slapen op de rug.
 • Altijd slapen in een rookvrije omgeving.
 • Altijd toezicht houden op een slapende baby.
 • Altijd zorgen voor een niet te warme slaapomgeving : de kamer niet bijverwarmen.
 • Geen knuffels in het babybed.
 • Altijd de baby met de voetjes tegen het voeteneinde in bed leggen, om ervoor te zorgen dat je baby met het gezichtje niet onder de lakens terecht komt.
 • Altijd veilige materialen gebruiken voor het slaapgerief van je baby.
 • Altijd voorzichtig zijn met hoestsiropen, slaapverwekkende medicatie, en andere medicijnen.


Aanvullende vaccinaties op het basisschema van de vaccinaties.